Oldalak

2010. augusztus 26., csütörtök

A fiúk szülinapi tortája




Kedden volt a fiaim szülinapja - igen, ugyanazon a napon születtek, még mindig alig hiszem el - és mint egy magára valamit is adó gasztroblogger anyuka, természetesen saját magam készítettem a tortát. Az a bizonyos ronda, de finom változat. Na jó, nem is lett olyan ronda. Viszont nagyon finom volt. A tésztája csokis mandulás, a krém pedig fehér csokis, vaníliás. Csongor a csokit szereti, Milán pedig a vaníliát. Így két legyet ütöttem egy csapásra.
Az éjszaka leple alatt készült két ütemben. Persze nem volt gikszer-mentes az elkészítése, merthogy nem volt finomlisztem, csak kenyérlisztem. De egész jól feltaláltam magam és egy kis tejszínnel lazítottam a tésztáján. Jó sűrű, tömött tészta lett, de a sok zsiradéktól egyáltalán nem volt fojtós, inkább krémes. Természetesen a töltelék sem volt sima ügy, ugyanis a tejszín nem akart felverődni. Nem is tudom, miért csodálkozom egyébként ezen, hiszen legalább két éve nem tudom felverni a mostanság kapható tejszíneket. Ganache jellegű szeretett volna lenni a krém, a tejszínben felolvasztottam a fehér csokit, tettem bele vaníliát és vajat is, hogy biztosra menjek. Kihűlés után lazítani akartam habverővel a krémen, de természetesen elkezdett csomósodni. Itt le is álltam, és elővettem a jó öreg zselatint. Igen ám, de a szintén jó öreg dr. Oetker bácsi citromsavat tesz a krémek állagának javítására való zselatin porba!!!! Könyörgöm, minek???? De más most nem volt itthon éjszaka, a szomszédokat meg nem akartam felébreszteni, úgyhogy ez került bele. A tortában nem lehetett érezni, elnyomta a csoki. :D

Persze, most irigykedtek, hogy könnyű nekünk, egy füst alatt lerendezzük a két gyerek szülinapját. Na, neeemkéremszépen, ennyivel nem ússzuk ám meg! Vasárnap jön a duplázás! Két torta, mindenből dupla mennyiség, mert dupla vendégsereg egy napra! Idén ugyebár a barátokon, rokonokon kívül már az ovistársak és szüleik is jelen lesznek. Ha a kicsi is oviba megy, akkor vagy cateringet veszek igénybe, vagy két zsúrt rendezünk. Úgy kell nekem, miért egy napon született mindkét gyerekem. :))))



Szóval, ha valaki szeretné a torta pontos receptjét, javított változatban, akkor jelezze nekem írásban, itt az oldalon a"megjegyzés küldése" funkció igénybe vételével. ;)

Továbbá van még két kérdésem a nyájas olvasóim felé:
1. Melyik az a tejszín, amelyik habverővel habbá varázsolható?
2. Melyik az a fehér csokoládé, amelyik csomósodás nélkül gőz fölött sikeresen felolvasztható és torta bevonására alkalmazható?

Tűkön ülve várom a válaszokat.


Itt a folytatás, vagyis a recept:

A tésztához:

15 dkg vaj
15 dkg cukor
4 tojás
150 g natúr joghurt
1/2 dl tejszín
35 dkg liszt
5 dkg kakaópor
1/2 dl tejszín (elhagyható, de ha a végén túl sűrűnek találod a tésztát, tedd még bele)
2 tk. mandula kivonat (Culinarisban van, egy mini üveg 1500 Ft, nagyon kiadós és nem mű, illetve jó még a Butlersben kapható Monin márkájú szirup is, de az nem olyan tömény és már cukros is. )

A krémhez:

1/2 l tejszín
1 vanília kikapart belseje vagy 2 cs bourbon vaníliás cukor
100 g fehér csoki
5 dkg vaj
ízlés szerint cukor
mentőövként 2 tk. natúr zselatin.

A bevonathoz:

200 g étcsokoládé
kb. fél dl étolaj

A sütőt 200 fokra melegítem elő. A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral és átszitálom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem és beteszem a hűtőbe. (Azért csinálom ezt először meg, hogy ne kelljen elmosni a habverőket :-D. ) A tortaformát kivajazom, kilisztezem. A puha vajat a cukorral habosra keverem és egyenként hozzáadom a tojások sárgáját. Mindegyikkel jól kikeverem. Lassabb fokozat mellett a joghurtot és a mandula kivonatot is hozzáadom. Beleszórom a kakaós lisztet, ha kell, akkor a tejszínt is. Átkeverem és kézzel, nagy, lassú átforgató mozdulatokkal a felvert tojásfehérjét is hozzáadom. Beleöntöm a formába, megrázogatom, és beteszem a sütőbe, alsó-felsőn légkeverés nélkül sütöm. Elég sokáig sül, de akkor csinálok egy tűpróbát, amikor már érzem az illatát. Ha nem ragad a fogpiszkálóra, akkor kiveszem. Hagyom kihűlni és közben megcsinálom a krémet.

A tejszín felét felmelegítem, beleteszem a vaníliát. 1-2 perc forráspont alatt tartás után leveszem a főzőlapról, beletöröm a csokit, majd hozzáadom a vajat. Beleöntöm a tejszín másik felét is. Félreteszem hűlni. Ha kihűlt, remegő gyomorral hozzálátok a felverésének. Árgus szemekkel figyelem, hogy mit csinál a tejszín. Ha keményedik, akkor hurrá, ha nem, akkor megállok a habveréssel és 3 ek. meleg tejben feloldom a zselatint, majd a krémhez adom. Beteszem a hűtőbe és megvárom, amíg megszilárdul.

Ha kihűlt a tészta, akkor levágom vízszintesen a púpos részt, majd megfelezem a lapot. Úgy szoktam leemelni a felső részt, hogy egy műanyag tányéralátétet csúsztatok be a vágás mentén és azzal együtt emelem le. Az alsó lapon egyenletesen elosztom a krémet, ügyelek arra, hogy középen ne legyen púpos a krém és kiérjen a szélére is. Letolom a felső lapot a tányéralátétről a krémes rétegre. Kicsit megnyomkodom úgy, hogy a krém mindenhol kibuggyanjon egy kicsit, majd egy evőkanál hátával elsimítom a szélét.

Gőz fölött megolvasztom a két tábla étcsokit és beleöntöm az olajat. A tortát a mikró grillrácsára teszem fel, azt pedig egy pizzatálra/tálcára (kinek, mi van) teszem. Így nem fog a konyha csokiban úszni és a tortát is könnyen tudom forgatni. Több-kevesebb sikerrel bevonom a tortát.

2010. augusztus 24., kedd

Fokhagyma, cukkini, paradicsom


Azaz olajban eltett darált fokhagyma, fokhagymás, olívabogyós cukkini és bazsalikomos paradicsomszósz. A szombati nagy kotyvasztás produktumai. Bár hétfőt ígértem, remélem, senki nem haragszik meg azért, hogy kedden töltöm fel. Pontos hozzávalókat nem is igazán írok, mindenki a saját ízlése, illetve a rendelkezésre álló alapanyag mennyisége szerint készítse el, sűrű kóstolgatások közepette.

Olajban eltett fokhagyma

Hozzávalók:
fokhagyma,
olaj

Annyira triviális, nem is recept, semmi fortély, semmi flikk-flakk . De mégis pont azért teszek róla említést, mert amennyire kézenfekvő, annyira el is felejthető. Sok gerezd fokhagyma aprítóban összedarálva, olívaolajjal összekeverve, befőttesüvegbe betöltve és tartósítás gyanánt még 3 mm olaj a tetejére. Ha egyszer az ember nekiáll fokhagymát pucolni, miért ne lehetne az mindjárt egy nagyobb mennyiség? Csak néhány perccel több. Milyen jó elővenni pl. fasírt készítéskor, vagy télen pirítós kenyérhez.


Fokhagymás, olívabogyós cukkini

Hozzávalók:
cukkini,
olaj,
fokhagyma,
olívabogyó,
só, bors, citromlé

Ez azóta készül nálam, amióta nagyobb mennyiségű cukkini terem anyukám kertjében. Nem tudtam mit kezdeni egy óriás méretű cukkinivel, napokig kerülgettem. Majd megpucoltam, kikapartam a magját, egy tapadásmentes fazékba bőven öntöttem olajat, felforrósítottam, közben a cukkinit uborka szeletelőn felszeletelten, rádobtam az olajra, átforgattam, sóztam, borsoztam és fedő alatt saját levében néhány percig pároltam. Amíg párolódott, azon morfondíroztam, hogy mivel dobjam fel. Majd a kezembe akadt a hűtőben egy fél üveg olívabogyó és fokhagyma. A bogyókat félbevágtam és néhány gerezd fokhagymát összenyomtam. Levettem a fedőt a cukkiniről és amikor már majdnem elforrt a leve, hozzáadtam a fokhagymát és a félbevágott bogyókat. Mikor már elfőtt a leve, hagytam, hadd süljön egy kicsit az olajban, és közben meglocsoltam egy kevés citromlével, majd tiszta, forró vízben átöblített befőttes üvegekbe töltöttem és fejre állítva száraz dunsztba tettem. Nagyon finom tésztára, pirítósra, húsra, grillezéshez.
Nagyon kell figyelni arra, hogy a cukkini két vége eléggé le legyen vágva. Hajlamos a keseredésre. Én most megjártam és bizony keserű lett a cukkini. Úgy mentettem meg, hogy főzés közben leöntöttem róla a levet, tésztaszűrőbe borítottam és a csap alá dugtam néhány másodpercre.


Bazsalikomos paradicsomszósz

Hozzávalók:
lucullus paradicsom
friss bazsalikom
fokhagyma,
só, bors

Valódi paradicsomból. Vettem 3 kg lucullust a piacon. Hát, nem voltam elájulva az ízétől, de eltökéltem, hogy a hétvégi nagy pizzasütéshez saját paradicsomszószt fogok használni. Meg kell, hogy mondjam, én még életemben nem ettem ilyen finom paradicsomszószt. Szó sincs róla, hogy most magamat fényezem, hanem inkább arról van szó, hogy belém hasított az a felismerés, hogy én még soha, sehol nem ettem olyan pizzát, tésztát, akármit, sem itthon, sem külföldön, ami valódi házi paradicsomszósszal lett volna elkészítve. Tartalmas lett, sűrű, aromás és egyáltalán nem savanyú.
A paradicsomokat lobogó vízzel teli fazékba pottyantottam és fél perc múlva szűrőkanállal kihalásztam őket. Egy kis késsel kikanyarítottam a szár részt és a paradicsomot egyszerűen kinyomtam a héjából. Félbevágtam őket, egy fazékba tettem, 1 ek. sóval megsóztam és kézzel összenyomkodtam. Addig rotyogtattam, amíg jó sűrű nem lett. Ez kb. másfél óra volt. 3 csokor bazsalikomról lecsipegettem a leveleket, a paradicsomra dobtam, megborsoztam és tettem bele a darált fokhagymából is. Csak mérsékelten a gyerekek miatt. 1-2 perc rotyogtatás után botmixerrel pürésítettem, még utánasóztam és forró vízzel kiöblített üvegekbe töltöttem. Pihi a száraz dunsztban és mehet is fel a stelázsira. Ha kinyitok egy üveggel, akkor úgy teszem vissza a hűtőbe, hogy felöntöm egy kevés olajjal. Így nem érintkezik közvetlenül a levegővel és nem penészedik meg.
Jövő héten veszek még néhány kiló parit, mert ez felülmúlhatatlan. Fele annyiba kerül, mint a vacak üveges szószok és legalább 4x olyan jó: sűrítő anyag nélkül is jó sűrű és az íze pedig összehasonlíthatatlan.

2010. augusztus 22., vasárnap

Kicsit átdizájnoltam



Belepillantottam az új sablontervezőbe és megtetszett ez az indás, flikk-flakkos háttér, gondoltam kipróbálom. Na, milyen lett? Tudom, kicsit nyárias így nyár végén. De én még előbb járok, mint a dizájnerek és a divatházak, ez már a 2011-es tavaszi-nyári blogruha! :))) Nem, inkább így próbálom még itt tartani egy kicsit a sosemvolt nyarunkat.
Ha már megújulás, akkor átszíneztem a betűket is és módosítottam az elrendezést. Újrafotóztam a narancslekváromat is, erre a gyönyörű fotóm szétesik a beillesztésnél. :( Van valakinek valami ötlete, arra, hogy ne legyen ilyen pixeles?
A könnyebb kereshetőség érdekében fogok tartalomjegyzéket is szerkeszteni. Kaptam ma ugyanis építő kritikát ez ügyben.

De nem csak a gép előtt görnyedtem, hanem kotyvasztottam ma ezt-azt. Pl. isteni fekete szeder és rebarbara lekvárt, sütöttem fokhagymás-szárított paradicsomos kenyeret, olívabogyós cukkinit, mennyei bazsalikomos paradicsomszószt igazi paradicsomból a hétvégi nagy szülinapi zsúrra. Kedden lesznek a fiaim 2 és 4 évesek, igen, nem elírás, egy napon születtek! Ügyesen összehoztuk, mi? :D A paradicsomszósz öt tepsi pizzára lesz. Ipari mennyiségű fagyi is lesz, a vanília alapja is már hűl a hűtőben. Készült valami a Dining Guide harmadik fordulójára is. Szóval ma a konyhám úgy nézett ki, mintha atombomba robbant volna benne, a gyerek maszatosak voltak egész nap, a szomszédok etették, itatták őket. Na jó, nem is, ma éheztek, mert a szomszédok nem voltak otthon. :D

Hétfőn lesznek fotók is, holnap még leugrunk a Velencei-tóra egy utolsó lubickolásra. :( Hiába süt hét ágra a nap, hiába a kánikula, érezni a levegőn, hogy tolakodik az ősz és félrelöki a tiszavirág életű nyarunkat.

Hogy legyen ehhez a posthoz is fotó, egyet azért idebiggyesztek: gyönyörű cserepes, nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér a Mesterségek Ünnepéről.

2010. augusztus 16., hétfő

Barackos, ribizlis túrós pite




Ez a süti két hete készült, az unokaöcsémékhez voltunk hivatalosak kerti hamburgerezésre. A fotó is ott készült, a gyerek mászóka tetején. :D Unokaöcsém felesége már alig várja, hogy feltöltsem ezt a sütit. Sőt, azóta találkoztunk már egy másik nagycsaládi sütögetésen, oda egy szedres-camembertes változatot vittem (ma csinálok egy szedres-rebarbarás-vaníliás változatot, a nagyobbik fiam vanília mániás), meg két DNK kenyeret fokhagymás-aszalt paradicsomos, illetve fokhagymás-bazsalikomos változatban. Melinda megjegyezte, hogy ezentúl ő minden partin ott akar lenni, ahova mi hivatalosak vagyunk. :) Mondtam neki, hogy csináljon ő gyakrabban bulit és mindegyikre hívjon meg. :D Melinda, két hét múlva gyerekzsúr, remélem, kibírod addig! :))))
Na, de visszatérve a sütihez. Ez is hirtelen felindulásból, a hűtőben található maradékokból készült. Egy kis vaj, egy kis túró, néhány tojás, gyümölcs, kb. ennyi. A barack szezonnak vége, most jöhet az őszibarackos, szilvás, szedres, áfonyás, almás, körtés változat.



Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg hideg !!!vaj
10 dkg cukor
kb. ek tejföl (ha nincs, akkor egy-két ek. hideg víz, csak hogy jobban összeálljon a tészta)
1 csipet só


A töltelékhez

15 dkg túró
2 tojás sárgája
3 ek. cukor
1 cs bourbon vaníliás cukor
1/2 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
2 tk. keményítő
legalább fél kg gyümölcs
kevés fahéj a gyümölcsök tetejére


Elkészítés:

Az átszitált lisztet a hideg vajjal, a cukorral és sóval gyorsan összemozsolom és hozzáadok kb. egy ek. tejfölt, hogy hamar összeálljon a tészta. Fóliába csomagolom és fél órára a mélyhűtőbe teszem. (Amíg a tészta a hűtőben pihen, addig felporszívózok, kiteregetek, stb. :) )
A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy kisebb gombócot félreteszek a rács számára. A tésztát annyival nagyobbra nyújtom, hogy körben kb. 3-5 cm-rel túllógjon a forma szélesebb résznél. Feltekerem a nyújtófára és szépen belehelyezem a formába. Belesimítom kézzel úgy, hogy ne maradjon sehol sem levegő a tészta alatt és a nyújtófát végiggörgetem a peremén. A leeső tészta is a rácshoz kell. Villával megszurkálom és elősütöm annyira, hogy a széle egy picit barnulni kezdjen. Amíg sül tészta, elkészítem a tölteléket. De előtte a maradék tésztából kukacokat sodrok és félreteszem.
A tojás sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem. A tejszínt összekeverem a keményítővel, majd hozzáadom a tojáshoz. Összekeverem, majd jöhet a túró és a citrom héja. Ha elősült a tészta, kiveszem, és a sütőt feltekerem 200 fokra. (Akinek van alsó sütés, az most tekerje át arra. Akinek nincs, tegye alulra a rácsot). Ráöntöm a tésztára a keveréket, rádobálom a gyümölcsöt, megszórom fahéjjal és ráteszem a tésztakukacokat is. Beteszem a sütőbe és néhány percig 200 fokon légkeveréssel sütöm, hogy a keményítő hamar felvegye a nedvességet és ne ázzon el a tészta. (Erre az időre én betolom a nagy tepsit is, a süti fölé, hogy ne kapja meg a tetejét. Majd lekapcsolom a légkeverést és visszaveszem a hőmérsékletet is 180 fokra. Addig sütöm, amíg a rács a tejején szép világosbarna nem lesz.
Ez az én sütőmnél így jól működik, ezt mindenkinek magának kell kikísérleteznie. Cél az, hogy a sok folyadék ne áztassa el a már előzőleg elősütött tésztát. Nekem ez ennél a verziónál nem sikerült, mint azt a második kép is mutatja. Viszont a szedres-camembert-es változatot már az itt leírt módon csináltam és így jó lett. Krémes is volt és a tészta is sült volt.

2010. augusztus 14., szombat

Zöldbab variációk

A Dining Guide főzőverseny második fordulóján ezzel a két recepttel indultam. Egy postot minimum megérnek, ugyanis nagyon finomak lettek.

A levesnek -Zöldbabos csirkeleves a Távol-Kelet fűszereivel - direkt nem adtam a thai megnevezést, mert bár a thai konyha jellegzetes fűszereit használtam, de még életemben nem jártam autentikus thai étteremben, úgyhogy fogalmam sincs, hogy az én levesem mennyire thai. Mindenesetre a szomszédom kétéves kisfiának nagyon ízlett. Annyira, hogy az apukájának nem is hagyott kóstolót belőle :-D Náluk készült a fotó, mert műteremnek is beillő lakásuk van, már ami a fényeket illeti. Második emelet, jó sok ablak, puha fények, fehér falak, derítő sem kellett. Legalább ilyen minőségű fotókat szeretnék kiadni a kezeim közül. Sajnos a mi lakásunk ehhez nagyon sötét és az udvarunk is az. :( Majd a következő lakáskeresésnél ezt a szempontot is figyelembe fogom venni és egy hatodik emeleti kertes házat fogok választani. :D

A fagyi meg egy kis játék volt. Ha van zeller fagyi, zöldborsó fagyi, szalonna fagyi!!!, akkor miért ne lehetne zöldbab fagyi is? Javasolnám az adalékanyaggal jócskán ellátott pisztácia fagyi helyett alapfagylaltként, már csak néhány szem valódi darált pisztáciával kéne megdobni.

Na, jöjjenek a receptek.


Zöldbabos csirkeleves a Távol-Kelet fűszereivel




Kellemesen savanyú, finoman édes, enyhén csípős. Minden benne van, ami egy távol-keleti ízvilágú ételben benne kell lennie. A friss, roppanós zöldbab pedig a ráadás.



Hozzávalók

1 fej zsenge hagyma
1 csirkemell filé
30 dkg zöldbab
2 l csirke alaplé
2 dkg vaj
1 tk piros curry paszta
1 tk friss gyömbér
1 tk kurkuma
1 kis konzerv kókusztej
1/2 chili paprika
1/2 csokor koriander
1 lime leve és reszelt héja
2-3 tk barna nádcukor
1/2d dl tejszín
olaj, só, néhány csepp szójaszósz

A finomra vágott hagymát a vajon és kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a curry pasztát, a gyömbért, a kurkumát, az apróra vágott koriandert, chilit és a lime reszelt héját. Pár másodpercig mérsékelt hőfokon tovább pirítjuk, majd felengedjük a hús alaplével. Ha felfort, hozzáadjuk a kókusztejet és az apróra vágott csirkemell filét. Hozzáadunk néhány csepp szójaszószt. Néhány percnyi főzési idő után beletesszük a zöldbabot is és csak annyi ideig főzzük, hogy a zöldbab még roppanós maradjon. Közben hozzáadjuk a nádcukrot és a lime levét is, majd a végén a tejszínnel selymesítjük. Ha kell, akkor utána ízesítünk: sózzuk, édesítjük, savanyítjuk, avagy éppen csípősebbé tesszük. Friss korianderrel megszórva tálaljuk.



Fehér csokoládés zöldbabfagylalt kardamomos meggymártással

Nem csalás, nem ámítás, ez a fagyi valóban zöldbabból készült. Üde, krémes „zöld” íze és halványzöld színe a pisztácia fagyira emlékeztet. A savanykás, fűszeres öntet pedig pont az ellentéte, így íz- és színvilágukban is jól kiegészítik egymást.

Hozzávalók:

A fagylalthoz:
30 dkg zöldbab
5 ek cukor
2 dl víz
1 tábla fehér csokoládé
1/2 rúd vanília
5 dl tejszín
1 csipet só

A mártáshoz:

½ kg meggy
25 dkg cukor
néhány szem kardamom mag

Elkészítés:

A fagylalt:

A zöldbabot a cukorral, vanília kikapart belsejével, a fél rúddal és a csipet sóval együtt puhára főzzük. Ha kihűlt, kivesszük a vanília rudat és botmixerrel pürésítjük. 1 dl tejszínt felmelegítünk és felolvasztjuk benne a csokoládét. Mindkét hozzávalót jól lehűtjük. A maradék hideg tejszínt kissé felverjük, majd hozzáadjuk a zöldbab pürét és a fehér csokoládés tejszínt. Összekeverjük és a fagylaltgépben parfét készítünk belőle. Fagylaltgép híján úgy is elkészíthetjük, hogy fagyás közben többször kivesszük a mélyhűtőből és jól átkeverjük. Tálalás előtt néhány perccel kivesszük a mélyhűtőből.

Az öntet:

A meggyet kimagozzuk, a cukorral és az összetört kardamommal feltesszük főni. Ha szétfőtt a meggy, akkor botmixerrel pürésítjük és leszűrjük, majd tovább főzzük és mártás sűrűségűre beforraljuk. Ha kihűlt, akkor a fagylaltra öntve tálaljuk.

2010. augusztus 11., szerda

Cukkini főzelék




Lehetne ennek is a neve pikáns cukkini főzelék, de kettővel ezelőtt már volt egy pikáns cukkini leves. Anyukám kertjében cukkini dömping van. Lassan cukkini mérgezést fogunk kapni, szerencsére változatosan el lehet készíteni. Fagyit mondjuk még nem próbáltam belőle készíteni, nem úgy mint a zöldbabból, és azt hiszem ki is marad a repertoárból.
Szóval, ott felejtődött az egyik tövön egy uborkatök (hogy már mást is mondjak a cukkini szó helyett) és 2,3 kg-ra hízlalódott. Egy szörny lett belőle, egy dromedár. Napokig kerülgettem, két egy-egy kilós társával együtt. A férjem azt mondta, hogy meg ne merjem tölteni a nagyot, mert ijesztő, ahogy kinéz. :-D. Különben is csak keresztben fért volna el a sütőben. Ezt bizony már hámozni kellett, és kikaparni a magját, mint a töknek. (A héja gyönyörű volt, alkottam is belőle egy fotót, az látszik lent.)

Végül főzelék lett belőle, a Stahl-féle, a Végre otthon című könyvéből. Ezt sokszor csinálom, szeretjük mindannyian. Egy alapanyag viszont mindig kimarad belőle, ez pedig a kapribogyó. Valahogy a kapribogyó nem található meg a háztartásomban, pedig szeretem. És sajnos sosem készülök rá a cukkini főzelékre, úgyhogy még egyszer sem vettem meg hozzá. Ha valaki megcsinálja kapribogyóval, mondja már el legyen szíves, hogy úgy milyen! Meg lejjebb vettem a tej és a tejszín mennyiségét is.


Hozzávalók:

Bő 1 kg cukkini
5 dkg vaj+egy kevés olíva olaj
1 citrom lehámozott héja
2 dl tej
1 dl tejszín
1 ek étkezési keményítő
1 cs kapor
1 marék kapribogyó (elhagyható)
só, bors

A cukkinit megmosom, a két végét levágom és tökgyalun legyalulom. (Akinek nincs, az reszelje le a nagy lyukú reszelőn.) A vajat egy kevés olajjal megolvasztom, és rádobom a cukkinit. A citromot alaposan megmosom a zöldséghámozóval meghámozom. (Ha a citrom héját használjuk, akkor lehetőség szerint legyen bio.) A citromhéjat rádobom a cukkinire, sózom, borsozom és néhány perc alatt puhára párolom. A tejet összekeverem a tejszínnel és hozzáteszem a keményítőt. Csomómentesre elkeverem és ráöntöm a megpárolódott cukkinire és összekutyulom. Rádobom a megmosott, összeaprított kaprot ( és a kapribogyót is ugyebár) és egyet-kettőt rottyintok rajta. Ha kell, utána sózok. Én még egy pici cukorral is meg szoktam hinteni a végén. Általában fasírtot csinálok hozzá, ezt itt.




A két kisebből pedig egy nagyon finom pirítósra valót csináltam. De hol a kenyér fogyott el, hol a cukkinis finomság. Most kenyér van, cukkini nincs. :D Múlt héten tele voltak virággal, meg kis kezdeményekkel a bokrok, remélem, pénteken akad már kenyérre való is és lesz mit megörökítenem.

2010. augusztus 8., vasárnap

Repülő túrógombóc




Csak én hívom így, mert amikor először készítettem túrógombócot, meglepődtem, hogy ilyen könnyű is lehet anyukám fojtós, golflabdához hasonlító gombócai után. A receptet a Nők Lapja Cafén találtam még sok-sok évvel ezelőtt az egyik túrógombócos topicban. Semmi különleges nincs benne, biztosan sokan ehhez hasonlóan készítik. Bár, júniusban az osztálytalálkozónk egy étteremben volt, és az egyik osztálytársam túrógombócot rendelt. Meg is kóstoltam és meg is állapítottam magamban, hogy az én túrógombócom sokkal finomabb.

Hozzávalók:
1/2 kg szárazabb túró (a bolti fézsíros túró jó szokott lenni, sovány túró általában vizes és krémes, de találkoztam már házi szárazabb túróval is)
3 ek cukor
5 dkg vaj
2 tojás
2 ek rétesliszt (ezt most graham liszttel helyettesítettem)
2 ek búzadara
2 ek zsemlemorzsa
1 citrom reszelt héja
1 csipet só


A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral és a vajjal, hozzáadom a túrót és azzal is jól elkeverem, beleteszem a citrom reszelt héját és a sót is. Majd beleteszem a lisztet, a darát és a morzsát. Összekeverem és kicsit állni hagyom. Addig felteszem a vizet forrni, elkészítem a vajon pirított zsemlemorzsát és felverem a tojásfehérjét és óvatosan belekeverem a túrós masszába. Vizes kézzel helyes kis gombócokat formálok és óvatosan egyenként beleeresztem a forrásban lévő vízbe. Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére, akkor szűrőkanállal kiszedem őket és beleteszem a pirított zsemlemorzsába. Általában cukrozott tejföllel tálalom. Ha van vaníliám, akkor azt is teszek a túróba, illetve lehet gyümölcsöt is lehet a gombócokba tenni.

2010. augusztus 6., péntek

Bazsalikomos, lime-os görögdinnye sorbet


Végre láttam dinnyét egy útszéli árusnál 98 Ft-/kg-os áron! Meg is nézem, hogy mi a helyzet a piacon. Eddig nem nagyon vettünk, mert bevallom őszintén sokalltam az árát, főleg úgy, hogy megveszek egy felet, ami kb. 5 kg, annak az 1/3-a héj, vagyis kuka vagy komposzt, és a lékelés betiltása óta az ízét sem tudjuk leellenőrizni. Ezt a görögdinnye sorbet-et a gasztrotipp menütipp oldalra készítettem, itt is megtekinthető a másik két fogással együtt: http://www.gasztrotipp.hu/2010/07/menutipp-cukkini-csirke-dinnye/


Hozzávalók:
Negyed görögdinnye
1 csokor bazsalikom
1 lime reszelt héja és kifacsart leve
ízlés szerint cukor
pezsgő

Elkészítés:

A dinnyét felkockázom, eltávolítom a magjait és beleteszem egy mélyebb edénybe. Hozzáadom a bazsalikomot, a lime levét és héját, teszek bele ízlés szerint cukrot és botmixerrel összeaprítom. Majd beleteszem a fagyigépbe. (Ha valakinek nincs gépe, akkor tegye a mélyhűtőbe és fagyás közben sűrűn keverje fel.) Tálalás előtt kiveszem a mélyhűtőből néhány percre, hogy kanalazható legyen. Nagyon pikáns, nagyon hűsítő, egy kis pezsgővel meglocsolva pedig hmmmm…..mámorító!

2010. augusztus 3., kedd

Mángoldos quiche


Kedzem kiheverni a nyaralás viszontagságait és kezd visszatérni belém az életerő. Ennek örömére ma ebédre egy mángoldos quiche-t sütöttem. Anyukám kertéjben a legtöbb zöldségünk satnyára sikerült (újrakezdők vagyunk még bele kell jönnünk), nem mondható ez el azonban a sógornőm mángoldjáról, amiből sok van és majd kicsattannak a ropogós levelek az egészségtől, el is határoztam, hogy jövőre spenót helyett mángoldot ültetek. Adott is nekem egy csokorra valót. Még sosem csináltam mángoldot, ahogy quiche-t sem. Lehet, hogy ez nem is quiche. De nagyon jól sikerült. A gyerekek is nagyon falták, nekik spenótos süti néven adtuk el. :D

Hozzávalók:

30 dkg liszt
15 dkg hideg! vaj
só, kevés hideg víz
1 csokor mángold (én kb. 10-12 szálat használtam)
1 doboz tejföl
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
15 dkg sajt (én holland gouda-t használtam)
só, bors

A lisztet egy csipet sóval és a vajjal összemorzsoltam, majd egy kevés hideg víz hozzáadásával összeállítottam. Nem szabad kidolgozni, gyúrni, stb. Épphogy összeálljon. Majd fóliába csomagoltam és fél órára betettem a mélyhűtőbe.
A mángodot jól megmostam, a száráról levágtam a levelét, összevágtam és feltettem egy kevés sóval párolódni. Amikor kész volt, beledobtam az összetépkedett leveleket, hogy egy kicsit összeessen. Elég volt neki az a gőz, ami a fazékban volt, nem kell tovább párolni. Hagytam, hogy a szűrőben jól lecsöpögjön.
A sütőt 180 fokon előmelegítettem, a tésztát kinyújtottam, nagyobbra, mint a piteforma és a nyújtófára rátekerve szépen belefektettem a formába. Villával megszurkáltam és betettem a sütőbe. Amíg elősült a tészta, addig megcsináltam a mángoldos tölteléket: a tojásokat felvertem, óvatosan belekevertem a tejfölt, a reszelt sajt 2/3-át, az összetört fokhagymát, sóztam, borsoztam, majd végül a lecsepegtetett mángoldot is beleforgattam. Kivettem a sütőből az elősütött tésztát és a keveréket szépen egyenletesen eloszlattam rajta. Megszórtam a maradék sajttal és készre sütöttem, úgy, hogy ne legyen száraz, hanem egy kicsit szaftos maradjon.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails